Pu-Erh: kouzlo čínských čajových lístků


Čaj Pu-Erh má bohatou historii, která začíná právě v Číně. Konkrétně má kořeny v Yunnanu, což je čínská provincie, kterou mnozí označují za místo zrodu čaje. Název čaje je odvozen od města Pu`er, které bylo v minulosti důležitým místem pro obchodování s čajovými lístky. Zajímavostí je, že tento čaj byl také velmi oblíbeným na císařském dvoře. Jak se Pu-erh čaj zpracovává? Vyrábí se buď v zelené nebo černé variantě. Zelený Se chutí blíží zelenému čaji a černý zase černému čaji. Tento čaj se vyrábí z čajovníku Camellia sinensis a prochází si unikátním procesem zpracování a fermentace. Pu-erh typu Shu pu-erh je fermentovaný umělou cestou.

čaj

Má tmavou barvu a zemitou chuť. Oproti tomu Sheng pu-erh je sušený a fermentuje se přirozenou cestou mnoho let, což mu dodává komplexnější a výraznější chuť. Proces výroby zahrnuje několik důležitých kroků, jako je sběr listů, lisování do různých forem a následná fermentace. Právě fermentace je tím nejdůležitějším krokem, jelikož tvoří hlavní složku chuti čaje. Chuť se liší dle toho, jak je čaj starý, podle toho, kde se zpracovává a také kde se pěstuje. Například čaj Pu-Erh 5th Grade Darka shop je typický svou silnou zemitou chutí a velmi silným aroma.

sypaný čaj

Oproti tomu třeba Pu-Erh Green je zeleným čaje, v kterém je méně zemitosti. Jeho chuť je velmi komplexní a objevují se v něm různorodé tóny, včetně ovoce. Pu-erh má také mnohé zdravotní benefity, které jsou dokázány i mnohými vědeckými studiemi. Má vysoký obsah antioxidantů a polyfenolů, které prospívají našemu zdraví. Pomáhají podporovat trávení, regulují hladinu cholesterolu a posilují imunitní systém. Podle některých studií dokonce podporují hubnutí, jelikož podporuje náš metabolismus. Má také dobrý vliv na naše kardiovaskulární zdraví, zejména je dobrý pro ty, kteří mají vysoký krevní tlak.